Yayın Etiği
- Dergimize gönderilen araştırma makalelerinde Etik Kurul Belgesi sunulması zorunludur. Derleme makalelerde ise genel olarak Etik Kurul Belgesi (Ethical Committee Approval) sunulması gerekmemekle birlikte, özel bilgi ve verilerin bulunduğu durumlarda bu gereklilik Editör tarafından ayrıca değerlendirilebilir. Yazarlar, hakem ve editör süreçlerinden geçip yayına kabul edilen eserlerinden doğan her türlü hukuki ve bilimsel sorumluluğun kendilerine ait olduğunu kabul ederler.
- Yayınlarda müracaatçı, danışan veya hasta isimleri ya da bu kişilerin kimliklerini ortaya çıkarabilecek bilgilerin yer almasına kesinlikle izin verilmez.
- Semptom Sağlık Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen çalışmalar, intihal programı aracılığıyla incelenir ve referanslar hariç %15’i aşan benzerlik oranına (similarity rate) sahip makaleler reddedilir.
Editör Kurulu’nun Sorumlulukları
- Semptom Sağlık Araştırmaları Dergisi Editör Kurulu, dergiyi sürekli olarak geliştirmek ve yayın kalitesini artırmak için çaba göstermektedir.
- Dergi Editör Kurulu, yayın politikalarının (örneğin, kör hakemlik, değerlendirme süreci, etik ilkeler) belirlenmesi ve uygulanmasını sağlar.
- Editör Kurulu, makale ve dergi yayım sürecinde fikri mülkiyet hakları, bilimsel-etik olmayan davranışlar, intihal ve hatalı atıflarla ilgili önlemler almakla sorumludur.
- Kurul, hakemleri ve yazarları teşvik edici politikalar geliştirir.
Editör, Editör Yardımcıları ve Alan Editörlerinin Etik Sorumlulukları
- Semptom Sağlık Araştırmaları Dergisi Editörleri; hakemlerin, yazarların, araştırmacıların, uygulayıcıların ve okuyucuların bilgi gereksinimlerini karşılamak, gerektiğinde geri bildirim sağlamak, yayın sürecinde açıklama gerektiren konularda şeffaf davranmak için çaba gösterir.
- Editörler, makalelerin yayımlanmasına karar verirken, çalışmanın özgünlüğüne, bilimsel literatüre katkısına, okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılara sağlayacağı faydaya özen gösterir.
- Makalelerle ilgili karar verirken, çalışmanın özgün değeri, alana katkısı, araştırma yönteminin geçerliliği ve güvenirliği, anlatımın açıklığı ile derginin amaç ve kapsamı göz önünde bulundurulur.
- Dergimizdeki tüm çalışmalar çift kör hakemlik (double-blind peer-review) yöntemiyle değerlendirilir.
Hakemlerin Etik Sorumlulukları
- Hakemler, yalnızca uzmanlık alanlarına giren çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmelidir.
- Değerlendirmelerini akademik nezaket kurallarına uygun, yapıcı bir dille yapmalı; kişisel hakaret veya düşmanlık içeren yorumlardan kaçınmalıdırlar.
- Değerlendirme sürecini kabul eden hakemler, çalışmayı belirlenen süre içerisinde değerlendirmelidir.
Yazarların Etik Sorumlulukları
- Yazarların gönderdikleri çalışmalar tamamen özgün olmalıdır.
- Makale yazımı sırasında yararlandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru şekilde atıfta bulunmalıdırlar.
- Değerlendirme sürecinde yazarların, çalışmalarına ilişkin bilgi veya ham veriyi talep edildiğinde Editörlere sunması gerekmektedir.
- Yazarlar, makalelerinde kullandıkları verilerin kullanım haklarına sahip olduklarını, araştırma-çözümlemelerle ilgili gerekli izinlerin ve çalışmada yer alan katılımcıların onayının alındığını belgelemelidir.