Genel Kurallar
Gönderilen makalenin başka bir yerde yayınlanmamış olmasından ve makalenin/çalışmanın yapıldığı kurum, kuruluş, laboratuvar vb. ile aynı fikirde olmasından tüm yazarlar sorumludur. Makalenin son halinin tüm yazarlar tarafından zımni veya açık bir şekilde onaylandığı varsayımıyla hareket eder. Yazarlar, hakemler ve editörler için bir rehber olarak hazırlanan Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Konseyi (ICMJE) ve Yayın Etiği Komisyonunun (COPE) kılavuzlarını temel alınmaktadır.
Tüm araştırma makaleleri için Etik Kurul Belgesi alınması gereklidir.
Yazım Kuralları
Makale, sorumlu yazarın adı ve soyadı ile birlikte sisteme yüklenmelidir.
Makalede yer alan tüm yazarların 1’den numaralandırılmış, üst simge ile Adı, Soyadı, Unvan Bilgileri, Kurum (klinik/bölüm dahil) Bilgileri, Ülke ve Şehir, e-mail adresleri, http://orcid.org adresinden bireysel ORCID (Açık Araştırmacı ve Katılımcı Kimliği) numarası almaları ve bu numarayı makalenin Türkçe ve İngilizce adı başlık sayfasında belirtmeleri gerekmektedir.
Makale “Microsoft Word” formatında, çift satır aralığıyla, “Times New Roman” yazı tipinde, 12 punto, satır aralarında boşluk bırakılmadan ve satır numarası her sayfada devam edecek şekilde hazırlanmalıdır. Sayfalar özet sayfasından itibaren numaralandırılmalıdır. Sayfanın her yanından 2,5 cm boşluk bırakılmalıdır.
Makalede “System International” (SI) birimleri kullanılmalıdır.
Şekil, fotoğraf, tablo ve grafikler metinde geçtikleri yerde ilgili cümlenin sonunda belirtilmelidir.
Kısaltmalar kelimenin ilk geçtiği yerde parantez içinde verilmelidir.
Ondalık sayılarda nokta (55,78) kullanılmalıdır.
Metin bölümünde her bölüm için ilk paragrafta ilk satır için 1cm girinti sonraki paragraflarda ise herhangi bir girinti yapılmamalıdır. Makale başlıkları ve özet başlıkları ortalanarak, büyük harflerle ve koyu olarak yazılmalıdır. Başlıklar için herhangi bir numaralandırmaya gerek yoktur. Ancak GİRİŞ, YÖNTEM, BULGULAR, SONUÇ VE TARTIŞMA gibi birinci derece başlıklar büyük harfle ve koyu renkte, Verilerin Toplanması, Etik Konular gibidiğer ikinci ve üçüncü derece başlıklar ise kelimelerin ilk harfleri büyük, geriye kalan harfler küçük harf ve başlık koyu olacak şekilde seçilmelidir.
Tüm makale türleri için kelime sayısı en fazla 7000’dir (özet, referanslar ve tablolar hariç); tablo, şekil, fotoğraf ve resim sayısı toplam 6 adet olup; Kaynak sayısı 50’yi geçmemelidir.
Özet, Türkçe ve İngilizce dillerinde hazırlanmalı, amaç, yöntem, sonuç başlıklarından oluşmalı ve en fazla 350 kelime olmalıdır.
Anahtar sözcükler, alfabetik sıraya göre ve en fazla beş (5) anahtar sözcük olacak şekilde belirtilmelidir.
Makale; Özet dışında Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç (gerekirse Öneriler), Kaynaklar bölümlerinden oluşmalıdır. Başlık, makalenin bütününü yansıtmalı ve 20 sözcüğü aşmamalıdır. Başlık koyu olarak yazılmalı ortalanarak belgeye yerleştirilmelidir.
Araştırma temelli makalelerde Yöntem bölümünde;araştırma dizaynı/modeli, veri toplama araçları, verilerin toplanması, verilerin analizi ve etik konularbölümlerine yer verilmelidir.
Vaka raporu/Olgu sunumları, görsellerle (fotoğraf, şekil vb.) veya görüşme raporlarıyla desteklenen çalışmalardır. Bu vakalar nadirdir veya tanı ve tedavileri farklıdır. Özet (Başlıksız en fazla Türkçe ve İngilizce 200 kelime), Giriş, Olgu Sunumu, Tartışma, Sonuç, Kaynaklar şeklinde düzenlenmelidir. Kelime sayısı 3000’dir; tablo, şekil, fotoğraf ve resim sayısı toplam 5 adet olup; Kaynak sayısı 20’yi geçmemelidir. Vaka raporu olarak iletilen makalelerde editör vakaya konu birey veya bireylerden alınmış bilgilendirilmiş onam formlarını görmeyi talep edebilir.